ZOBNA PASTA IZ KOKOSOVEGA OLJA

Kupljene zobne paste vsebujejo veliko sestavin, ki so daleč od narave, prav tako pa so dobre zobne paste brez fluora s kvalitetnimi zelišči precej drage. Ker je kokosovo olje znano kot zelo kvalitetna sestavina za ustno higieno z antibakterijskim učinkom, prav tako pa tudi kot naravni belilec zob, postaja kokosovo olje vedno bolj cenjeno v zobnih pastah, zato ni presenetljivo, da si veliko ljudi že izdeluje zobno pasto doma. Če imate doma kokosovo olje in pridno zbirate eterična olja, si lahko enostavno sami pripravite zobno pasto.

Priprava:

6 velikih žlic sode bikarbone zmešajte s 6 žlicami kokosovega olja, ki ste ga prej raztopili. Dodajte 10 - 15 kapljic elteričega olja. Uporabite lahko pepermint, cimet,,ingver, nageljnove žbice, rožmarin, miro, žajbelj ali katerokoli drugo mešanico, ki vam odgovarja. Vsako olje doda zobni pasti ne samo okus, ampak tudi pozitivne učinke na zobe in dlesni. Pri eteričnih oljih bodite pazljivi na kvaliteto oziroma čistost olj.    

Ali ste vedeli, da so daleč nazaj naši predniki uporabljali zobno vodo in pasto, ki je vsebovala smolo Myrrh (MIra). To je posebna drevesna smola, za katero obstajajo dokazi, da so jo uporabljali že pred 2000 leti za zdrave dlesni in celotno ustno votlino. Dodajali so tudi cimet in sladki koren.

 

Posted in lepota and tagged , .