Naši možgani potrebujejo ogromno visoko kvalitetne hrane

Naši možgani potrebujejo pravo gorivo, prav tako kot dirkalni avto. Pravo visoko oktansko gorivo za naše možgane je glukoza, B vitamini, kolin, fosfor in drugi. Ko smo mladi nam prebava dobro funkcionira, tako da lahko iz hrane absorbiramo vse kritične nutriente, pa čeprav nismo na najbolj zdravi dieti. Ko pa se staramo je situacija popolnoma drugačna. Vse teže je absorbirati  iz hrane vse nutriente, pa čeprav imamo zelo zdravo prehrano. Naš metabolizem in prebava se upočasnita. Lahko se celo redimo, ne dobimo pa nujnih hranilnih snovi. Še najbolj trpijo naši možgani, ker ne dobijo posebnega goriva, ki ga potrebujejo. Možgani dobesedno stradajo. Najprej se pojavi zameglenost, kasneje pa pozabljanje imen, podatkov, slaba orientacija, nazadnje Alzheimer.

Vse to se dogaja zato ker naši možgani ne dobijo »visoko oktanske hrane« In katera je ta hrana?

Dobre maščobe za možgane! Ko to slišimo, najprej pomislimo na Omega 3 maščobe. To so krasne maščobe, ki so nujno potrebne in jih moramo dobiti s hrano, toda kaj, ko je treba te maščobe najprej predelati, naš metabolizem pa tega ni zmožen narediti. Torej nam ne morejo koristiti, če sta prebava in absorbcija upočasnjena. Na srečo obstajajo MCT maščobe- maščlobe s srednje dolgimi molekulami v kokosovem olju. Imajo magično sposobnost, da se absorbirajo direktno v krvni obtok, brez da bi jih bilo treba prebaviti. To je edino hranilo na svetu, ki ima to sposobnost. Nahajajo se v kokosovem olju, katerega sestava je skoraj 50 % MCT maščob. Tako lahko z rednim odmerkom kokosovega olja oskrbujemo naše možganske celice z energijo. Tako lahko obrnemo proces mentalnega nazadovanja, ki bi se drugače lahko končal z Alzheimerjevo boleznijo.

Kaj je še znanega o MCT maščobnih kislinah in Alzheimerju?  

Znanstveniko so odkrili, da pri Alzheimerju obstaja patološko zmanjšanje zmožnosti možganov, da bi uporabili glukozo za energijo.  Raziskave kažejo, da so ketoni zelo učinkovit  alternativni vir energije za možgane. Študije kažejo, da povečanje ketonov skozi uživanje srednje verižnih maščobnih kislin iz kokosovega olja, ghee masla lahko izboljša kognitivne funkcije pri starešjih z motnjami spomina.

Kako se razvije sindrom X ?

Razvija se počasi in vglavnem zaradi diete, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov ( kruh, škrob in sladkarije). Taka hrana hitro sproži zvišanje sladkorja v krvi in naše telo se odzove nanj tako, da dvigne nivo inzulina. Več kot je ogljikovih hidratov, bolj mora telo povečevati inzulin, da se lahko bori  proti preveliki količini sladkorja v krvi. Na koncu pa se telo izčrpa, ne odziva se več na povišan sladkor in razvije se neobčutljivost celic na inzulin. Odpornost na inzulin in sindrom X sta lahko prikrita tudi do 40 let ,oziroma dokler se ne pojavijo hujše komplikacije, ker trebušna slinavka ne more dohajati povečane potrebe po inzulinu. Nekateri ljudje proizvedejo tudi dva do trikrat večjo količino inzulina od normale, ampak ker so celice zgubile občutljivost na inzulin, ga zahtevajo vedno več, da bi ohranile normalen nivo glukoze.

Visok krvni sladkor in inzulin imata za posledico sindrom x in povečanje telesne teže. Če odpove še  trebušna slinavka, je to začetek diabetesa tipa II. Sindrome X proizvaja tudi veliko prostih radikalov  ki poškodujejo celice in povzročajo prezgodnje staranje. Nekateri raziskovalci ga povezujejo tudi z Alzheimerjem in nekaterimi vrstami raka.

Če razumemo mehanizem sindroma X, ga lahko zaustavimo in celo povrnemo v prejšnje stanje. Vse to pa vodi v boljše zdravje, daljše življenje, jasno razmišljanje in hitro ter trajno izgubo telesne teže.

 

Posted in članki and tagged .