MENOPAVZA

Veliko žensk se zanaša na možnost, da bodo obdržala hormone na ravni mladih let s hormonsko terapijo s sintetičnimi hormoni. Vendar se pogosto izkaže , da sintetični hormoni lahko povzročijo težave. Alternativo sintetičnim estrogenom ponuja narava.  

 Med 45 in 50 letom se prične količina estrogena, ki ga proizvaja organizem zmanjševati, kar povzroči verigo težav tipičnih za menopavzo. Najbolj znani so naval vročine v glavo, suha vagina, tesnoba in malodušje. Življenjsko obdobje, v katerega vstopimo, se odraža  tudi na koži, ki postaja tanka, atrofična, zgubana, primanjkuje ji prožnosti, je hrapava, suha, hipo ali hiperpigmentirana, vzdražljiva inobčutljiva. 
Vzrok za zmanjševanje produkcije estrogena je prezgodnje staranje. Veliko žensk si pomaga povrniti nivo hormonov z nadomestno terapijo s sintetičnimi hormoni, vendar pa obstaja veliko dokumentiranih slabih strani te terapije, mednje sodi nevarnost za nastanek tumorjev, nastanek strdkov. Naravni estrogeni prihajajo iz nekaterih rastlin in se imenujejo fitoestrogeni. Predstavljajo naravni vir hormonov in pomagajo lajšati simptome menopauze. Med rastlinami so znane gozdna svetilka (Cimicifuga racemosa), fitoestrogeni pridobljeni iz soje so pokazali svojo delovanje na zmanjševanje navalov vročine, preprečevanje posledic prezgodnjega staranja, ki se kaže v osteoporozi, motnjah delovanja srca in nastanku tumorjev.

Številne študije so tudi potrdile tradicionalno uporabo sladke koreninice (glycyrrhiza glabra), ki jo že tisočletja uporablja kitajska tradicionalna medicina za lajšanje simptomov menopavze. Nato je tu še rastlina dong quai, ki pospešuje sintezo naravnega progesterona, katerega proizvodnja se z leti zmanjšuje in se v menopavzi popolnoma ustavi. Naravni progesteron (iz rastlin) obstaja tudi v kremah, ki se uporabljajo kot druge kreme.

Progesteron, ki je eden dveh spolnih hormonov v rodni dobi ženske, proizvajajo jajčniki. V prvih dveh tednih menstrualnega ciklusa jajčniki izločajo vse večje količine estrogena. Na polovici ciklusa eden od jajčnikov izloči jajčece. Po ovulaciji pa se folikel iz katerega se je izločilo jajčece spremeni v corpus luteum in prične proizvajati progesteron, ki postane dominantni hormon v drugi polovici ciklusa. Funkcija progesterona je priprava maternice na nosečnost. Če jajčece ni oplojeno, se proizvodnja progesterona in estrogena rapidno zmanjša in nastopi menstruacija. V primeru oploditve, pa placenta prične izločati progesteron. Visoko nivoji progesterona so bistvenega pomena za nadaljevanje  nosečnosti. Vendar pa progesteron ni samo spolni hormon, ampak znotraj organizma opravlja še druge funkcije:

- preprečuje pretirano rast materničneg tkiva (odebelitev) materničnega vratu  
- pospeši metabolizem in pomaga pri izgubi teže 
- deluje kot naraven diuretik

- normalizira koagulacijo krvi

- stimulira nastanek novega kostnega tkiva

- okrepi delovanje ščitničnih hormonov

- lajša depresijo in tesnobo

- zavira nastanek  glavobolov

- povrne celicam primerno količino kisika

- zvišuje libido

- uravnovesi nivo sladkorja v krvi

V menopauzi in po njej se nivo estregonov zmanjpša za 40-60 procentov, medtem ko se proizvodnja progesterona lahko zmanjša še bolj in pride do nule. Padec hormonov pa se dotakne hormonskega ravnovesja v celotnem organizmu. Progesteron ni samo spolni hormon ampak je predhodnik drugih hormonov  kot so kortizol, testosteron in estrogenov (estriol, estradiol in estrone). Zato je včasih že dovolj če se poslužimo naravnega progesterona, da bi ponovno vzpostavili ravnovesje in tudi naravno proizvodnjo estrogenov. Vendar pa obstaja razlika med naravnim progesteronom in sintetičnim progestinom. Naravni ima identično molekulo kot progesteron, ki ga proizvaja telo samo. Sintetične pa so na začetku razvili za namen kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo tako sintetični estrogen kot progestin.

Na žalost se iz ekonomskih interesov velik del raziskav opravlja le na sintetičnih progestinih. Progesteronnaravnega izvora iz rastlin pa je nemogoče patentirati. Za razliko od progestina,  progesteronski izvleček iz rastlinskih virov ne povezujejo s stranskimi učinki in je tudi ekonomičnejši.  

 Prezgodnja menopavza

Iz nepojasnjenih razlogov lahko pri nekaterih ženskah nastopi menopavza mnogo prezgodaj. Ena možnih razlag je vpliv xeno estrogenov na razvijajoči se fetus. Xeno estrogeni. ki oponašajo lastnosti naravnega estrogena, so izredno močni in zelo toksični. Zgodnja izpostavljenost tem tujim estrogenom povzroča, da folikli dozorijo prezgodaj in odmrejo, za seboj pa pustijo malo jajčec do pubertete. To posledično vodi do zgodnje menopavze. Xeno estrogenom se je potrebno izogibati v največji možni meri, so pa prisotni v vodi, hrani in kozmetiki.

 

 

 

Posted in članki and tagged .