Če iz diete odstranite ogljikove hidrate, morate dodati maščobe. Atkinsonova dieta je popularen dokaz teorije, da lahko shujšate z dieto z malo oglikovih hidratov in veliko maščob. Na žalost pa dr. Atkins ni dajal poudarka kvaliteti/vrsti maščob, zato so njegova priporočila sicer delovala, vendar so na dolgi rok povzročala težave. Ne pozabite, da uživanje maščob ne dvigne ravni inzulina, žitarice pa ga dvignejo in prav tako kot sladkor. Če želimo znižati nivo inzulina potem enostavno zmanjšamo količino žit in sladkorjev in povečamo količino zelenjave (tudi zelenjava ima nekaj ogljikovih hidratov), zelenjava pa glede na potrebno količino zavzame veliko več prostora kot žita.

Toda potrebujemo energijo in takrat vstopi na prizorišče maščoba

Nasičene maščobe so priljubljeno gorivo za srce, kot gorivo pa se uporablja tudi pri večjih zahtevah po energiji. Maščobe tudi upočasnijo absorbcijo hrane, tako da občutek sitosti traja dlje, kar že samo po sebi odnese kakšen odvečen kilogram. Stalna lakota namreč povzroči iskanje prigrizkov, ki jih ponavadi ne vštejemo med dnevno zaužite kalorije.  

Kaj še počno nasičene maščobe:

Prenašajo v maščobi topne vitamine A,D,E in K, potrebne so za konverzijo karotena v vitamin A, za absorbcijo vitaminov in za druge biološke procese:

· Koristne agente proti virusom (kaprijska maščobna kislina)  

· Učinkovito delujejo proti karjesu, oblogam in proti glivicam(lavrinska maščobna kislina) - kokos

· Koristne za zniževanje holesterola (palmitinska in stearinska kislina)

· Modulatorji genske regulacije in preprečevanje raka (butyric kislina)

Kot vidite, bi lahko imela odstranitev nasičenih maščob iz prehrane, slab učinek na zdravje. Medtem ko lahko žitarice brez škode za zdravje izločite iz diete, pa to ne velja za maščobe.

Najpogosteši viri dobrih maščob:

Olive in olivno olje - deviško eko

Kokos in kokosovo olje (eko)

Maslo iz nepasteriziranega mleka – eko  

Surovi oreščki , mandlji in pekan orehi

Jajčni rumenjak – eko jajca  

Avokado  

Meso živali, ki so se pasle  

Palmino olje  

Ekološka nepregreta olja iz semen  

 

 

Nasičena maščoba s katero hujšamo

Med nasičenimi maščobami najdemo tudi take, ki  zaradi svoje edinstvene sestave  porabijo več kalorij kot pa jih imajo same. To so maščobe, ki so sestavljen iz MCT maščobnih kislin – po naše srednjeverižne maščobe. Glavna predstavnika sta kokosovo in palmino olje ter ghee maslo. Prvotno so jih uporabljali kot vir maščob pri ljudeh, ki niso mogli presnavljati normalnih maščob in olj. V zadnjem času so priljubljen vir energije atletov, ki se ukvarjajo z vdržljiivimi športi in tistimi, ki bi želeli shujšati.

Srednje verižne maščobe imajo številne koristi za zdravje! Komu lahko koristijo? Vsakomur:

- ki je oslabel in potrebuje več celične energije

- ki si želi večjo vzdržljivost za atletsko udejstvovanje

- ki  želi podpreti zdravo rast in razvoj

- ki želi zdravo srce in ožilje

- ki želi izgubiti odvečno telesno težo in se zavarovati pred njo  

- ki želi podporo za delovanje možganov  

Prednosti srednjeverižnih maščob pred dolgoverižnimi

Molekule maščob so setavljene iz verig ogljikovih atomov. Dolgoverižne imajo v svoji sestavi po dolžini 16 do 24 ogljikovih atomov, medtem ko imajo srednjeverižne le 4 do 14 ogljikovih atomov. Nenasičena olja kot so olivno olje, druga rastlinska olja, nasičene maščobe živalskega izvora so dolgoverižne maščobe in se presnavljajo drugače kot srednjeverižne (glavna predstavnika sta kokosovo in palmino olje).

Srednjeverižne maščobe ne redijo

Ker imajo manj ogljikovih atomov, imajo številne prednosti pred dolgoverižnimi. Čeprav so to maščobe in jih tudi okušamo kot maščobo, vas ne morejo narediti debele. Bolj so podobne ogljikovim hidratom kot maščobi. So lahke za prebavo, porabijo se takoj kot gorivo za energijo, zato se ne morejo nikjer ustavljati ali uskladiščiti kot rezerva. Bruce Fife, N.D. avtor knjige: Zdravilni čudeži kokosovega olja » pravi: » Vse maščobe, vseeno ali so nasičene ali nenasičene, ali prihajajo iz koruze ali od krave imajo enako število kalorij. Izjema so srednjeverižne maščobe (MCT), ki so drugačne. Vsebujejo nekaj manj kalorij in dajejo manj kalorij od ostalih maščob. Njihova odličnost je v tem, da so enostavne za prebavo in naše telo jih porabi na drugačen način kot druge maščobe. Ne potrebujejo zapletenih in dolgotrajnih postopkov dolgoverižnih maščob, ampak se absorbirajo takoj v krvni obtok in nato gredo v jetra. Ne potrebujejo encimov trebušne slinavke za razkroj na manjše delce. In ker so enostavne za presnovo, oskrbijo telo hitro z energijo na podoben način kot ogljikovi hidrati.  Ker se MCT maščobe hitro porabijo, jih telo ne skladišči kot rezervno maščobo – razen če bi zaužili preveč kalorij. Torej ne končajo v  maščobnih rezervah v obliki maščobnih blazinic, ki jih ne maramo.  

Srednje verižne maščobe zmanjšujejo telesno maščobo in lakoto

Študije kažejo, da se zaradi hitre presnove maščob s srednje dolgo verigo  porabi več kalorij. Večina štuidij na živalih je pokazala, da se po nekaj mesečni uporabi živali ne redijo več in zmanjšajo se maščobne obloge. Na živalih in na ljudeh se je pokazalo, da je dosežen občutek sitosti hitrejši v primerjavi z dolgoverižnimi maščobami,  zato se poje manj. Najboljša novica pa je, da vodi do znižanja deleža telesne maščobne mase in doseganje ali zadržanje željene telesne teže. S tem ko boste uvedli v prehrano kokosovo olje (veliko srednje verižnih maščobnih kislin) namesto drugih maščob bo rezultat pospešena izguba telesne teže in zmanjšanje maščobne mase. Bistvo pa je, da kokosovega olja ali palminega olja ne dodajate maščobam, ki jiih že uporabljate, ampak jih delno nadomestite  s kokosovim oljem. Drugače bo kalorij preveč. Korist tudi za delovanje možganov, ko trpi spomin. Naše telo in možgani potrebujejo glukozo za delovanje. Kadar dlje časa nismo jedli, ali ponoči ko spimo, naša jetra sprostijo uskladiščeno glukozo, da nas oskrbijo z energijo. Izgleda, da pri Alzheimerjevi bolezni pride do patologije, ko se zmanjša zmožnost možganov, da bi uporabili glukozo za svoje delovanje. Raziskava kaže, da  bi bili ketoni iz srednjeverižnih maščob lahko alternativen vir energije. Študija kaže da povečanje nivoja ketonov iz oralne količine srednjeverižnih gliceridov lahko izboljša kognitivne sposobnosti starejših z motnjami spomina.

Posted in članki and tagged , , .