1. Zakaj se uporablja kokosovo olje?

Ker je okusno in vsestransko uporabno. Kokosovo olje Omega & More je 100% naravno in se lahko uporablja na stotine različnih načinov. Kokosovo olje se pogosto uporablja pri kuhanju. Pravzaprav je kokosovo olje edino olje, ki je primerno za uporabo pri visokih temperaturah, v ponvi za pečenje in praženje. V nasprotju z drugimi olji se sestava kokosovega olja ne spremeni pri visokih temperaturah. Druga prednost je, da je kokosovo olje sestavljeno pretežno iz srednjeverižnih maščobnih kislin. Poleg tega kokosovo olje Omega & More naravno vsebuje približno 50% lavrinske kisline, ki je naše telo koristno uporabi. Kokosovo olje je odlična alternativa margarinam. Lahko ga uporabljate kot popoln nadomestek za dnevno nego telesa. Spremljajte nas na Facebook in ugotovite, kaj lahko naredimo iz kokosovega olja.

Omega & More kokosovo olje ima ekološki certifikat in je na voljo v različici brez vonja in ekstra deviško (z blagim vonjem kokosa).

2. Zakaj se imenuje kokosovo olje?

Ker je v državi izvora (npr. Filipini) vedno topleje od 25 ° C, je v tekoči obliki in se zato imenuje kokosovo olje. Pri sobni temperaturi npr. 18 st. pa je kokosovo olje trdo. Ko ga postavite zraven izvora toplote ali v toplo vodo, se hitro stopi.

3. Katere vrste kokosovega olja imate?

Kokosovo olje brez vonja in kokosovo olje z vonjem. Omega & More brez vonja je kokosovo olje, ki je proizvedeno na Filipinih. Ta različica organsko pridelanega olja je izdelano iz posušene kokosove sredice, znane tudi kot kopra. Kokosov vonj odstranimo z obdelavo z vodno paro (vroče vode) pri temperaturi okoli 120 stopinj Celzija. Seveda niso vključene nikakršne kemikalije. Ker je vonj nevtralen, lahko kokosovo olje uporabljamo za pripravo različnih jedi brez prevladujočega vonja kokosa. Jedi pripravljene na tem olju, imajo čudovit okus.

4. Kako se proizvaja extra deviško kokosovo olje?

Najprej se zrele orehe ročno obira. Lubje se odstranjuje ročno, kar predstavlja težko in zamudno ročno delo.
Nato se rjava trda lupina oreha odstrani. S pomočjo posebnega postopka mehanskega stiskanja, ki je bil namensko razvit za nas, nato stiskamo olje iz mesa. To je postopek, pri katerem lahko dobimo približno 15 litrov na osebo na uro. Nato se izstisnjeno olje temeljito filtrira in se s tem procesom odstranijo vse preostale nečistoče (na primer delci lupine-kože).Nato je kokosovo olje pripravljeno za pakiranje.

5. Zakaj je extra deviško kokosovo olje dražje od tistega brez vonja?

Vzrok je v tem, da proizvodnja ekstra deviškega kokosovega olja zahteva veliko več dela in časa, pa tudi povpraševanje na trgu je veliko, medtem ko je razpoložljivost skromna. Če naše cene primerjate s konkurenco smo še vedno cenejši. To pa zato, ker proizvajamo olje na lastnih plantažah.

6. Zakaj je kokosovo olje včasih drugačne barve?

Naše biološko kokosovo olje dobivamo iz Filipinov in Šri Lanke, torej iz dveh nasadov. Posledica različne sestave zemlje in različnih dreves se lahko odraža v barvi, kar pa ne vpliva na kvaliteto. Razlika v barvi torej nima nič opraviti s kakovostjo olja. Pri konvencionalni pridelavi kokosovega olja, se lahko temnejša barva odpravi s kemikalijami, kar pa na srečo v biološki pridelavi ni dovoljeno. Torej je čisto normalno, da so pošiljke, ki prihajajo v različnih časovnih terminih bolj ali manj bele. Razlika v barvi je torej popolnoma normalen (naraven) pojav.

7. Kokosovo olje spada med najbolj nasičene maščobe med rastlinskimi olji, a vendar zmanjšuje tveganje za kardiovaskularne bolezni. Zakaj tega ne omenjate?

Kot posledica zakonodaje, ki prepoveduje navajanje preventivnih in zdravilnih učinkov, o koristnih učinkih kokosovega olja, ne pišemo več, razen da je okusno in zdravo. Na srečo obstajajo znanstveniki, kot so Mary G. EniG, ki so objavili številne članke o oljih in maščobah. Vendar pa so bili in so še vedno mnogi ljudje žrtve propagande živilske industrije, ki ji je dolga leta uspevalo s pomočjo vlad in njihovih institucij ohranjati kokosovo olje v slabi luči. Kokosovo olje vsebuje 27,5% dolgoverižnih nasičenih maščobnih kislin, 65% srednje verige nasičenih maščobnih kislin in več nenasičenih maščobnih kislin.

8. Zakaj uporabljamo tudi plastično embalažo za olje?

Uporabljamo jo zato, ker so posode lahke in zavzemajo relativno malo prostora v našem skladišču. Vedra se povsem prilegajo med seboj in se zlahka zložijo eno na drugo. Vrsta plastičnega materiala, ki ga uporabljamo, je popolnoma primerno za pakiranje živil, torej tudi kokosovega olja, za kar imamo certifikat izdelkov. Eden od razlogov za plastično embalažo je tudi, da se pri tej embalaži olje zlahka vzame iz posode, ker je posoda na vrhu široka za razliko od kozarca. To je zelo praktično, kadar se olje strdi.

9. Zakaj je olje pakirano tudi v stekleni embalaži?

Ker želimo, da imajo naše stranke izbiro, zato ne vztrajamo na našem izboru. Deviško hladno stisnjeno olje je sedaj na voljo v stekleni embalaži in sicer 1000 m (1 l) in 500 ml.

10. Ali so vsa kokosova olja na tržišču enaka?

Večino komercialne kvalitete kokosovega olja je pridobljena iz kokosovega mesa, ki je bilo posušeno na soncu, ali posušeno s pomočjo dima ali visoke temperature. Veliko vlogo pri pridobivanje kokosovega olja ima tudi higiena, saj proizvodnja v slabih higienskih razmerah povzroča dovzetnost za plesen in kontaminacijo z bakterijami. Veliko olj je zato rafiniranih, beljenih in deodorantih s kemikalijami, da so nato primerna za kozmetično in prehrambeno industrijo.